Hoofdcontent

Fotowedstrijd

UPDATE oktober 2021:

De wedstrijd is afgelopen. Marco Broos is de Stadsfotograaf Oosterhout voor de komende 2 jaar.

 

 

Hierbij vindt u meer informatie over de genomineerden voor de titel Stadsfotograaf en uitleg over de organisatie van de wedstrijd editie 2021-2022. Tenslotte vindt u een overzicht van de partners die de organisatie van deze wedstrijd mede mogelijk hebben gemaakt.

Over de genomineerden

De vakjury heeft Lotte Vossen en Marco Broos genomineerd voor de verkiezing. Het Oosterhoutse publiek zal uit deze twee kandidaten kiezen wie zich de nieuwe Stadsfotograaf van Oosterhout mag noemen. Hieronder lees je meer over Lotte en Marco.

Wil je stemmen? Klik dan hier.

 

Lotte Vossen

Lotte Vossen (gefotografeerd door Silvia Struik-Dohmen)

 

Lotte over haar fotoserie
Voor de foto met het thema hergebruik heb ik het heel dicht bij huis gehouden. Om precies te zijn onze achtertuin. Toen wij (ik en mijn partner) ons huis kochten, bleek er helemaal achterin de tuin, verstopt achter een boom, een pannetje aan de muur te hangen. In het eerste jaar dat wij er woonden, zat er een nestje roodborstjes. Ik heb het pannetje nooit weggehaald, hopende op vestiging van nieuwe vogelfamilies. Voor het stilleven beeld heb ik de keuze gemaakt om allerlei soorten fruit te pakken. Ik ben gek op fruit, dus we hebben altijd van alles in huis. Daarnaast zijn de kleuren van het fruit natuurlijk al een genot om naar te kijken, zeker als je allerlei kleuren bij elkaar neemt. Een ware kleurexplosie. De blauwe achtergrond benadrukt dit nog extra.
De Biënnale was fantastisch! De grootste uitdaging is om de tentoongestelde werken eervol op beeld te zetten. Voor het onderdeel kunst heb ik gekozen voor het werk "Untitled" van Anish Kapoor. Deze steen is zeer strategisch voor een groot raam geplaatst, waardoor het licht prachtig door de steen schijnt. Ik heb hem bewust vanuit een schuine benedenhoek gefotografeerd, zodat het beeld prominent in beeld is. Daarbij heb ik gezorgd voor zo min mogelijk omgevingsfactoren, waardoor de steen volledig centraal staat. Voor de foto erfgoed heb ik gekozen om de aangelegde bloementuin bij Sint Catharinadal op beeld te zetten. Het is een geweldige tuin, vol prachtige bloemen in felle kleuren. Op de achtergrond is een deel van het klooster zichtbaar wat ook weer erfgoed is. De foto van publiek was een cadeautje en gefotografeerd in een vleugel van de Sint Paulusabdij. In dit stuk van de abdij was een werk van Bill Viola tentoongesteld, een kunstenaar die gebruik maakt van extreme slow motions. De werken van Bill Viola zijn zeer indrukwekkend. Het publiek staat er ontspannen bij en gaat volledig in het werk op. De positie voor het raam zorgt voor een prachtige lichtinval.

Over Lotte zelf

Lotte is 33 jaar en woont met haar partner en twee kinderen van 2,5 jaar en 9 maanden in Oosterhout. Lotte doet mee met de wedstrijd omdat haar hart bij de fotografie ligt en het haar fantastisch lijkt om degene te zijn die Oosterhout in beeld gaat brengen. Lotte wil met deze foto's haar creatieve kant laten zien. Voor haar is de wereld een groot speelveld. ‘Elke dag kom ik weer prachtige dingen tegen die het verdienen om gezien te worden’, zegt zij.

Waarom wil jij Stadsfotograaf Oosterhout zijn?

Mijn oog voor detail en eigenschap om als vlieg op de muur te fungeren is, denk ik, de perfecte combinatie om de pracht en praal van Oosterhout in beeld te brengen.

Welke quote hanteer je om Oosterhouters op jou te laten stemmen?

Rauw, puur, de schoonheid van de wereld. De schoonheid van Oosterhout. Dat wil ik vastleggen. Dat leg ik vast!

Marco Broos

Marco Broos (gefotografeerd door Silvia Struik-Dohmen)

 

Marco over zijn fotoserie
Hergebruik kan op vele manieren. Mijn foto laat iets zien, dat al heel lang gebeurt. Op een simpele manier worden bierkruikjes gebruikt als kandelaar. Hergebruik ligt soms dichterbij en is simpeler dan altijd maar wordt gedacht. Mijn stilleven van gezonde voeding is geïnspireerd op de Griekse keuken. Ik heb het op een klassieke manier weergegeven. Mijn foto’s van de Biënnale laten de kunst zien in het bijzondere decor van de Heilige Driehoek en hoe het publiek dit beleeft. De foto bij de ingang van Sint Catharinadal toont het kunstwerk ‘Shelter2’ van Maria Roosen in combinatie met een deel van het historische kloostergebouw.
Bij de foto van het ‘Oloïde Bamboe Paviljoen’ van Maria Blaisse kreeg ik de kans om een bezoeker te fotograferen die verdiept was in de Biënnale gids. Op mijn foto is het paviljoen nog deels in de gids zichtbaar. De rode jas van de bezoeker contrasteert mooi met het kloostergroen. Het schitterende kunstwerk ‘Untitled’ van Anish Kapoor werd vaak gefotografeerd tijdens mijn bezoek aan de Biënnale. In de geest van de wedstrijdopdracht heb ik het gefotografeerd met een bezoeker op de voorgrond, maar met de focus op het kunstwerk. Voor alle foto’s geldt dat ik naar een constante uitstraling gestreefd heb, zodat zij als een serie geëxposeerd en bekeken kunnen worden.

Over Marco zelf

Marco is 55 jaar en een gepassioneerd fotograaf. Hij heeft ook deelgenomen aan de eerste editie van de wedstrijd waarin hij een serie over Bourgondisch Oosterhout maakte. Marco doet weer mee met de wedstrijd omdat hij graag Oosterhout op zijn manier wil laten zien. Van beroep is Marco slager bij de internationale horeca groothandel Hanos in Breda. Hij hoopt als stadsfotograaf veel mensen te leren kennen en daarop met foto’s te reageren.

Waarom wil jij Stadsfotograaf zijn?

Ik wil als stadsfotograaf Oosterhout op mijn manier laten zien en aantonen dat Oosterhout een fijne en leuke stad is. Ik wil niet de geijkte beelden maken die in de krant staan, maar juist een breder beeld geven van Oosterhout en de kerkdorpen. Hierbij kan de actualiteit een onderwerp zijn maar ook de geschiedenis. Als stadsfotograaf wil ik de Oosterhouters zelf betrekken in mijn fotografie. Dit kan als onderwerp van mijn foto’s, maar ik wil als stadsfotograaf ook workshops geven en Instagram-wandelingen/fotowalks organiseren. Doel hiervan is te laten zien dat je niet altijd ver weg hoeft te gaan om mooie foto’s te maken, maar dat dit ook in Oosterhout heel goed kan.

Welke quote hanteer je om Oosterhouters op jou te laten stemmen? 

Kijk eens anders naar je eigen stad!

Over de wedstrijd

Uit de ontvangen aanmeldingen heeft een vakjury in de eerste ronde vijf kandidaten gekozen. Zij konden in drie deelrondes hun capaciteiten als fotograaf laten zien. Alle rondes hadden het thema ‘Duurzaamheid’ en werden ook door de vakjury beoordeeld. Elke ronde viel een kandidaat af. Uiteindelijk zijn er twee kandidaten overgebleven (Lotte Vossen en Marco Broos) die door de jury genomineerd zijn voor de publieksverkiezing. Deze vindt plaats in de periode 1 september tot en met 30 september 2021.

 

Schema wedstrijd Opzet wedstrijd stadsfotograaf 2021-2022

 

De fotografen werden in de eerste twee ronden van de wedstrijd getest op hun technische en journalistieke vaardigheden als fotograaf. In elke ronde werd de lat wat hoger gelegd. In de laatste ronde werden zij uitgedaagd om nog meer van hun creatieve vaardigheden te tonen.

 

Over de opdracht

In elke deelronde van de wedstrijd hebben de deelnemende fotografen een opdrachtomschrijving ontvangen. In elke deelronde voert de deelnemer een locatieopdracht uit op een door de door de organisatie bepaalde locatie. In de eerste deelronde betrof het hier een locatieopdracht bij de Onze Lieve Vrouwe abdij. Bij de tweede locatieopdracht voor de deelronde bezochten de fotografen organisaties in (de omgeving van) Oosterhout. De laatste locatieopdracht hebben de fotografen uitgevoerd tijdens het kunstevenement Biënnale. Naast de locatieopdrachten hebben de deelnemers ook een individuele opdracht meegekregen, die zij konden uitvoeren op een locatie in Oosterhout naar keuze.

Voor de publieksverkiezing wordt gebruik gemaakt van de foto’s die de fotografen in de laatste deelronde hebben ingezonden.
De opdrachten in deze laatste deelronde luidden als volgt:

 

  • Maak één foto van hergebruikte objecten. Dat zijn objecten die een andere bestemming hebben gekregen dan hun originele functie.
  • Fotografeer daarnaast een stilleven dat jouw perceptie van gezond voedsel weergeeft.
  • Maak op de Biënnale Kunst in De Heilige Driehoek een serie van drie foto’s waarbij mensen, kunst en (cultureel en/of groen) erfgoed in beeld worden gebracht.

De deelnemers werden uitgedaagd om foto’s in te leveren die het publiek een duidelijk beeld geven van hen als fotograaf door hun signatuur (of de aanzet daartoe) als fotograaf te laten zien.

Over de partners

Het Initiatief Stadsfotograaf Oosterhout (ISO) verwelkomt de hulp van partners bij het organiseren van de wedstrijd.
Deze editie van de wedstrijd is mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van de onderstaande organisaties.

 

 

Wij bedanken deze organisaties voor hun medewerking en bijdrage!